U Ankari je od 21. do 22. listopada održan Međunarodni simpozij ombudsmana na kojem je sudjelovala pučka pravobraniteljica.

Samo dvije godine nakon što je osnovana institucija Turskog pučkog pravobranitelja (KDK), veliki broj međunarodnih sudionika iz institucija ombudsmana u svijetu mogao je svjedočiti napretku, a pravobranitelj Nihat Ömeroglu, naglasio je potrebu za daljnjim izmjenama i dopunama Zakona o instituciji pučkog pravobranitelja te iznio brojku od više od 11.500 zaprimljenih pritužbi.

Osim turskog ministra vanjskih poslova, gospodina Mevlüt Cavusoglua, skupu se obratio i predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je u svom govoru podržao nedavno osnovanu instituciju ombudsmana, dok je tajnik IOI-a Kräuter istaknuo važnost međunarodne suradnje između institucija te iskoristio priliku obavijestiti prisutne o najnovijim projektima IOI-a.

Ujedno je u svom završnom izlaganju izrazio nadu da će Turski ombudsman, nakon što je nedavno podnio zahtjev za članstvo u IOI-u, na sljedećem sastanku Upravnog odbora u Beču postati član ove ugledne organizacije.

Simpozij je bio odlična prilika za razmjenu iskustava i dobrih praksi među ombudsmanskim institucijama iz cijele Europe, a na marginama je održan i sastanak neformalne mreže pravobranitelja Jugoistočne Europe na kojem su, uz pučku pravobraniteljicu Loru Vidović sudjelovali i predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Makedonije i Albanije.