U povodu obilježavanja desete obljetnice moldavskog Vijeća za jednakost, 24. svibnja 2023. u Kišinjevu se održala međunarodna konferencija vezana za nove standarde i izazove s kojima se u svom radu susreću nacionalna tijela za jednakost širom Europe, a na kojoj je distancijski sudjelovala i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, kao predsjedavajuća Europskom mrežom tijela za jednakost (Equinet).

Osim osvrta na postignuća moldavskog tijela za jednakost tijekom proteklog desetljeća, i općenito pregleda situacije vezano za suzbijanje diskriminacije u toj zemlji, konferencija je bila posvećena načinima jačanja tijela za jednakost s ciljem učinkovitijeg suzbijanja nejednakosti, kao i potrebi njihove suradnje s dionicima u državnom i civilnom sektoru.

Tom prigodom, pučka pravobraniteljica Šimonović Einwalter izrazila je zadovoljstvo uspostavom i  razvojem moldavskog tijela za jednakost, prije svega, mapiranjem situacije na terenu, pružanjem podrške ugroženim osobama, pozitivnom utjecaju na zakonodavstvo, postizanju strukturnih promjena na nacionalnoj razini, ali i doprinosom europskoj zajednici institucija posvećenih suzbijanju diskriminacije.

Pravobraniteljica je istaknula i značaj rasprave o novim izazovima s kojima se tijela za ravnopravnost suočavaju i novim standardima koji se trenutno razvijaju kako bi se stvorili adekvatni uvjeti u kojima bi tijela za jednakost na najbolji mogući način mogla obavljati svoje dužnosti, i to u svim zemljama. Naime, društveno okruženje u današnje se vrijeme mijenja iznimno brzo, i to zbog niza razloga od kriza kao što su pandemija i rat do sve većeg socioekonomskog rascjepa, porasta dezinformacija, ali i uslijed razvoja novih tehnologija.

Stoga je važno ne samo držati korak sa svim društvenim promjenama koje se događaju ili su se već dogodile, već je u cilju učinkovitog suzbijanja diskriminacije ključno na vrijeme predvidjeti i prepoznati i one koje tek dolaze, osiguravajući pritom da pozicija na diskriminaciju ranjivijih  društvenih skupina ostane u fokusu. Za adekvatnu institucionalnu reakciju, ali i preventivno djelovanje potrebno je jačanje neovisnih institucija, do kojeg dolazi usvajanjem i provođenjem standarda za tijela za jednakost koji jamče njihovu neovisnost, autonomiju, dovoljne resurse i mandate za učinkovito suzbijanje diskriminacije, poručila je za kraj pravobraniteljica Šimonović Einwalter.