Terenski rad u hrvatskim županijama iznimno je koristan i važan dio aktivnosti Ureda pučke pravobraniteljica u području ljudskih prava u ruralnim područjima i na otocima, kao jedan od načina neposrednog prikupljanja informacija o problemima građana na lokalnoj i regionalnoj razini. S tim ciljem je pučka pravobraniteljica Lora Vidović od 13. do 16. studenog 2018. sa suradnicima boravila u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je posjetila Šibenik, Tisno, Kistanje, Kaprije, Civljane, Kijevo i Knin.

Gradonačelnik KninaSusrela se sa građanima, predstavnicima udruga, lokalnih akcijskih grupa, županom, gradonačelnicima i načelnicima, članovima županijske Koordinacije za ljudska prava, centara za socijalnu skrb i mjesnih odbora koji djeluju na otocima. U fokusu razgovora bila je prvenstveno dostupnost javnih usluga – zdravstvenih, socijalnih i komunalnih, kao i zaštita okoliša, međuetnički odnosi i druge teme. Tijekom boravka u županiji, građani su u Šibeniku, Tisnom i Kninu imali priliku razgovarati sa savjetnicima pravobraniteljice i uložiti pritužbu, a one su se odnosile na, primjerice,postupanje nadležnih inspekcija, imovinsko-pravne odnose, komunalnu infrastrukturu i pravosuđe.

Šibensko-kninska županija jedanaesta je koju je pravobraniteljica posjetila, nakon Istarske, Karlovačke, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Međimurske.

Županijski radio Šibenik

Nejednak regionalni razvoj Hrvatske je, s fokusom na ruralna područja, jedan od problema na koji pravobraniteljica upozorava javnost, Sabor i nadležna tijela u godišnjim izvješćima. Poseban naglasak je pri tom na (ne)dostupnosti zdravstvenih i socijalnih usluga, ali i javnog prijevoza, vodoopskrbe i odvodnje, o čemu je detaljno izvijestila i u Izvješću za 2017., koje je Sabor u lipnju podržao.

Kaprije