Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održao je 11. srpnja 2018. tematsku sjednicu o provedbi preporuka iz Izvješća pučke pravobraniteljice za 2017. godinu. Predsjednik Odbora Milorad Pupovac uvodno je naveo kako je cilj rasprave poticanje kvalitetnije buduće suradnje između javno-pravnih tijela i pučke pravobraniteljice u području ljudskih prava koja predstavljaju temeljnu vrednotu ustavnog poretka.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović naglasila je važnost koju podrška Hrvatskog sabora Izvješću ima u ispunjenju preporuka, te istaknula kako vjeruje da je tematska sjednica jako dobar način postizanja još boljeg stupnja njihove ispunjenosti te suradnje s tijelima kojima su upućene. Za sustavno praćenje ispunjenja preporuka, podsjetila je Pravobraniteljica, nadležan je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, prema obvezi koju je Hrvatska preuzela tijekom pretpristupnih pregovora s EU. No, posljednje preporuke čije je ispunjenje Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pratio bilo je ono za 2013. godinu.

Na sjednici su sudjelovali i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te predstavnici niza državnih i drugih tijela: Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva uprave, Ministarstva državne imovine, Ministarstva kulture, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva zdravstva, Savjeta za nacionalne manjine, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, HRT-a i HEP-a.

Tijekom rasprave svi sudionici su naglasili dobru komunikaciju kao preduvjet kvalitetne suradnje i pronalaska odgovarajućih rješenja. Vezano uz pojedinačne preporuke, predstavnici izvršne vlasti su izvijestili Odbor o poduzetim mjerama o preporukama te su pozdravili inicijativu da se u tijelima imenuju osobe za kontakt s Uredom pučke pravobraniteljice. Članovi Odbora naglasili su da je nužno poticati kontinuirano praćenje preporuka pučke pravobraniteljice, kao i ad hoc suradnju između pojedinih tijela i pučke pravobraniteljice.

 

Izvor: sabor.hr/UPP