Svjetski dan zdravlja, kojeg obilježavamo 7. travnja u spomen na osnivanje Svjetske zdravstvene organizacije, ove se godine obilježava jubilarni 75. put s ciljem ukazivanja na ključne izazove i probleme u području zdravstva s kojima se suočavaju ljudi širom svijeta.

Pravo na zdravlje, kao temeljno ljudsko pravo, jedna je i od ključnih tema u radu institucije pučke pravobraniteljice. Pri tom je važno da ono bude dostupno i pristupačno građanima, prihvatljivo u pogledu poštivanja etičkih i kulturnih potreba, uz osiguravanje, znanstveno i medicinski, zadovoljavajuće kvalitete, što je obveza države.

Tijekom 2022. godine najviše pritužbi građana koji su nam se obratili bilo je vezano upravo za probleme u ostvarivanju prava na zdravlje: od nedostupnosti zdravstvene zaštite građanima zbog još uvijek predugih lista čekanja, preko propusta u informiranju pacijenata, neadekvatne komunikacije liječnika s pacijentima, ali i nedostatne razmjene informacija među različitim liječnicima, pa sve do nejasnoća u postupanju po pritužbama građana i unutar samog zdravstvenog sustava.

Prema podacima OECD-a, i smrtnost od malignih bolesti u Hrvatskoj je među najvišima u EU, dok je broj preminulih osoba čija se smrt pravodobnom i učinkovitom zdravstvenom zaštitom mogla izbjeći znatno iznad stope EU-a, a velik problem predstavlja i nerazvijen i nedostupan sustav palijativne skrbi.

Stoga je u svom Izvješću za 2022. godinu, pučka pravobraniteljica dala niz preporuka za snažniju zaštitu prava na zdravlje. Također je istaknula kako je potrebno da zdravstvena reforma, koja je još uvijek na početku, stavi pacijente u fokus, kao i poboljša uvjeta rada zaposlenih u zdravstvu.

Više o pravu na zdravlje, uključujući i citate građana, kao i sve preporuke pučke pravobraniteljice na ovu temu možete pronaći u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2022.