Ujedinjeni narodi nazivaju ga svojim najvažnijim danom u godini za podizanje svijesti o potrebi očuvanja okoliša i poticanja na njegovu zaštitu. Obilježava se u više od 100 zemalja svijeta, svakog 5. lipnja, još od 1974. Riječ je o Svjetskom danu okoliša, a Ured pučke pravobraniteljice obilježit će ga organiziranjem stručnog skupa, na kojem će se tražiti odgovori na ključna pitanja o zaštiti prava na zdrav život i uvjeta za zdrav okoliš u Hrvatskoj.

Koliko je zaštita okoliša, prirode i zdravlja podređena gospodarskom rastu? Provodimo li održivi razvoj koji integrira ekološku, društvenu i gospodarsku dimenziju razvoja, kao što je predviđeno Planom za održivi razvoj 2030? Vodimo li brigu o zdravlju građana i osiguravamo li sve uvjete za daljnji razvoj zdravstvene ekologije, vodeći se Ustavnim određenjem prava na zdrav život i zdrav okoliš?

Dio je pitanja o kojima će govoriti pučka pravobraniteljica, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, Projektnog ureda u Hrvatskoj Programa Ujedinjenih naroda za razvoj te udruge Zelena akcija. Stručni skup održat će se u četvrtak, 9. lipnja 2016. u Kući Europe, pod nazivom „Pravo na zdrav život i uvjeti za zdrav okoliš“.

Ovo područje sve je češći razlog zbog kojeg se građani obraćaju pučkoj pravobraniteljici, a sva saznanja i preporuke možete pronaći u poglavlju o zaštiti okoliša i zdravstvenoj ekologiji u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2015. godinu.

Program stručnog skupa i detaljnije informacije možete pronaći ovdje.