U znak podrške milijunima osoba koje su širom svijeta zbog različitih razloga bile primorane napustiti svoje domove, 20. lipnja se na inicijativu Ujedinjenih naroda obilježava Svjetski dan izbjeglica. Prema posljednjim podacima UNHCR-a, po prvi puta je u svijetu više od  100 milijuna izbjeglica i to nam mora poslužiti kao „poziv na buđenje“, upozorava Filippo Grandi, UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice. Prilika je to i da se podigne svijest o njihovim pravima i ukaže na iznimno ranjiv položaj u kojem se u mnogim zemljama nalaze.

Ovo pitanje dodatno je aktualizirano nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, zbog čega je velik broj stanovnika te zemlje morao napustiti svoje domove u potrazi za sigurnošću. Većina ih je izbjegla u susjedne zemlje, ali dio njih je i u Hrvatskoj, koja im je pružila podršku i pokazala solidarnost.

Svjetski dan izbjeglica ove godine u fokus stavlja upravo pravo izbjeglica da potraže sigurnost. Naime, svim ljudima u opasnosti potrebno je pružiti zaštitu, a to se odnosi i na neometan pristup pravu na traženje azila kako bi im se omogućila zaštita u sigurnoj zemlji, kao i siguran prelazak granica za sve koji su zbog ratova, nasilja ili progona bili prisiljeni otići iz svojih zemalja.

Da bi to bilo moguće važno je spriječiti tzv. pushback-ove i provoditi individualiziranu procjenu potrebe za zaštitom. Naime, vraćanje bez razmatranja individualnih okolnosti može dovesti do povreda ljudskih prava zajamčenih brojnim međunarodnim konvencijama i nacionalnim zakonima i propisima, primjerice, prava na život, azil, zaštitu od mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Kad je u pitanju Hrvatska, najznačajniji nedavni događaj u ovom području odluka je Europskog suda za ljudska prava u slučaju pogibije djevojčice Madine Hosseini, koji je utvrdio odgovornost RH za povrede niza prava izbjegličke obitelji iz Afganistana, uključujući i značajne nedostatke u postupku istraživanja okolnosti smrti djevojčice. Nakon što je odluka u travnju postala konačna, ključno će biti njezino izvršenje, što ćemo pratiti u skladu sa svojim nadležnostima.

Detaljnu analizu i preporuke vezane za tražitelje međunarodne zaštite i iregularne migrante možete pronaći u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2021.