Foto: Pixsell/Željko Lukunić

Prisilno raseljenje, bijeg iz vlastitog doma u strahu za život i sigurnost, stvarnost je za više od 60 milijuna osoba diljem svijeta. Na taj bijeg se u svakoj minuti odlučuje čak osam osoba, ukazali su Ujedinjeni narodi povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica 20. lipnja.

2015. godinu obilježila je izbjeglička kriza, na koju je Hrvatska primjereno odgovorila – zaštitila je prava i dostojanstvo onih koji riskiraju sve što imaju u potrazi za sigurnim mjestom života. Posebno ohrabruje činjenica da su se solidarnošću i humanošću istaknuli i brojni građani, posebice oni kroz čija su sela i gradove izbjeglice prolazile.

Hrvatska nije bila zemlja njihovog odredišta, već samo prolaska. Ipak, više od tisuću izbjeglica ovdje bi trebalo započeti novi život, prema planu tzv. relokacijskih kvota Europske komisije u kojem sudjeluje i Hrvatska. Prve osobe koje će ovim planom biti obuhvaćene trebale bi početi stizati početkom srpnja, no pitanje je koje uvjete će im Hrvatska pružiti kako bi mogli uistinu započeti novi život i postati punopravni članovi našeg društva, u kojem će ostvariti svoj potencijal i doprinijeti zajednici.

Naime, zabrinjava činjenica da Hrvatska nema integracijsku politiku, na što upozorava Izvješće pučke pravobraniteljice za 2015. Također, oni kojima je odobrena međunarodna zaštita, ukazuju na otežan pristup zdravstvenoj zaštiti, nedostatak osposobljavanja za razna zanimanja, posebnih tečajeva hrvatskog jezika za one koji traže posao, kao i podrške pri upoznavanju kulturnih i društvenih razlika, što su sve ozbiljne prepreke u njihovoj integraciji u društvo. Stoga i ne čudi što je tijekom izbjegličkog vala u 2015. godini, u kojem je kroz Hrvatsku prošlo više od 555 tisuća osoba, tek njih 21 ovdje odlučilo ostati, zatraživši međunarodnu zaštitu.

I ostatak svijeta tek treba pronaći primjeren način odnosa prema osobama koje riskiraju svoje zdravlje, život i sve što imaju kako bi pronašli sigurnost. Stoga je Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) pokrenula globalnu kampanju #WithRefugees kojom apeliraju na svjetske vođe da omoguće prisilno raseljenim osobama zaštitu i priliku za bolji život. Točnije, traže da se svakom djetetu izbjeglici osigura pristup obrazovanju, da svaka obitelj izbjeglica ima sigurno mjesto za život, te da svaka izbjeglica može raditi ili učiti nove vještine kako bi doprinijela svojoj zajednici.

 

Doznajte više:

Aktivnosti Ureda pučke pravobraniteljice tijekom izbjegličke krize

Analiza FRA: Bolja zdravstvena zaštita migranata znači i manje troškove

ENNHRI zabrinut zbog ljudskih prava izbjeglica i migranata

OECD i UNHCR pozivaju na jačanje integracijskih politika za izbjeglice