U ovom trenutku diljem svijeta nalazi se više od 50 milijuna izbjeglica. Većinu čine žene i djeca, a mnogi su iz svojih domova pobjegli pred ratovima, gladi ili ozbiljnim prijetnjama za vlastitu sigurnost. Na tom putu spremni su riskirati svoje živote, čemu smo svjedoci u gotovo svakodnevnim vijestima o pogibijama na krijumčarskim brodovima u Sredozemnom moru.

Usred rasprave zemalja članica Europske unije, koje se pokušavaju dogovoriti o pravednom rasporedu prijma izbjeglica, Ujedinjeni narodi i brojne države, organizacije i pojedinci 20. lipnja, obilježavaju Svjetski dan izbjeglica. Prvi put obilježen je prije 14 godina, a osim što podsjeća na donošenje vrlo važnog dokumenta, Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951., služi i kao prilika za senzibiliziranje i edukaciju javnosti. Poseban naglasak stavlja se na potrebu za solidarnošću, ali i na potrebu za daljnjim ulaganjem napora usmjerenih prema sprečavanju sukoba te stvaranju mirnog i sigurnog svijeta za sve, bez obzira na podrijetlo, jezik, vjeru, boju kože ili bilo koju drugu različitost koja nas odlikuje.

Svjetski dan izbjeglica rukeSvjetski dan izbjeglica logo engleski

Hrvatska je i dalje za veliku većinu izbjeglica i tražitelja azila tranzitna zemlja, dok se tek manji dio njih odlučuje tu nastaniti. U svom Izvješću za 2014. godinu, pučka pravobraniteljica upozorila je kako je primjer kontinuirane diskriminatorne prakse prema tražiteljima azila, izbjeglicama i strancima na stalnom ili privremenom boravku, nedostatak tečaja hrvatskog jezika. On se, naime, nije provodio ni u 2014. godini, što neupitno otežava njihovu integraciju. Navela je i primjere verbalnih i fizičkih napada na migrante zbog boje kože, uglavnom u Zagrebu, te podsjetila kako nepovoljan učinak na integraciju imaju i poteškoće pri odobravanju stalnog boravka.

Svjetski dan izbjeglica u Hrvatskoj se obilježava tijekom cijelog tjedna, sve do nedjelje. Poseban program koji su organizirale koordinacije organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica možete pronaći ovdje.

 

Foto: UNHCR