Iskustva Romkinja, uključujući i diskriminaciju s kojom se suočavaju, drukčija su od iskustva muškaraca pripadnika ove nacionalne manjine, a važno je sagledati i specifičnu perspektivu mladih Romkinja i Roma. Riječ je o specifičnim iskustvima i identitetima, pa je važno prikladno odgovoriti na njihove potrebe te omogućiti da se čuje i njihov glas  – poručila je zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter na tematskoj virtualnoj konferenciji „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: položaj žena, djece i mladih“ održanoj početkom listopada. Pritom je naglasila važnost prepoznavanja različitosti unutar marginaliziranih skupina jer se jedino takvim intersekcionalnim pristupom može identificirati institucionalnu i sistemsku diskriminaciju te pružiti ispravne alate za transformiranje institucija, organizacija i sustava.

U prvom dijelu konferencije govornici su održali izlaganja, dok je drugi dio bio posvećen raspravi na kojoj su odgovarali i na pitanja gledatelja. Osim zamjenice Šimonović Einwalter na konferenciji su sudjelovali još i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i radijska novinarka i urednica Vedrana Šajn, dok su izlaganja u prvom dijelu održali i Angéla Kóczé, docentica na studijskom programu Romski studiji Srednjoeuropskog sveučilištu (CEU) i Marius Taba, suradnik istraživač na Sveučilištu Corvinus u Budimpešti. U ime organizatora, uvodnim riječima gledateljima se obratio i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, kao i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Inače, konferencija je održana u povodu predstavljanja nove publikacije „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: žene, mladi i djeca“ autorica Ksenije Klasnić, Suzane Kunac i Petre Rodi, koja donosi rezultate sveobuhvatnog empirijskog istraživanja provedenog tijekom 2017. i 2018., s posebnim osvrtom na djecu i žene iz reda romske nacionalne manjine.

Događanje o marginaliziranom položaju Roma organizirano je u okviru projekta „Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, a snimku svih predavanja i rasprave, pronađite ovdje, gdje možete preuzeti i novu publikaciju.