Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i suradnice susrele su se 1. lipnja sa studenticama i studentima novinarstva Tehničkog sveučilišta u Dortmundu, točnije Instituta Erich Brost za međunarodno novinarstvo, te direktoricom Instituta Susanne Fengler i predavačicom Isabelle Kurkowski.

Studentice i studenti u Zagrebu su boravili u sklopu programa vezanog uz izvještavanje o migracijama, kojeg zajednički provode Institut Erich Brost i Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, s kojeg sudjeluju prof. dr. sc. Tena Perišin i prof. dr. sc. Gordana Vilović.

Predavanje studentima novinarstva iz NjemačkeTema razgovora bio je rad naše institucije u zaštiti ljudskih prava, jednakosti i vladavine prava, a pravobraniteljica Šimonović Einwalter dala je detaljan pregled nadležnosti i ovlasti, kroz svih pet mandata – ombudsmanskog, nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava, središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije, Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, kao i tijela nadležnog za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti (zaštita tzv. zviždača), a najviše vremena posvećeno je izvještavanju o migracijama kao danas vrlo aktualnoj temi diljem Europe

Institut u svom radu surađuje i s pravobraniteljskim institucijama u Poljskoj, Estoniji i Tunisu, dok u sklopu izdavačkih aktivnosti izdaju i vodiče vezane za različite teme. Među njima je i vodič na temu izvještavanja o migrantima i izbjeglicama, objavljen u sklopu UNESCO-vog projekta obrazovanja u području novinarstva, namijenjen prvenstveno predavačima u području novinarstva, ali i medijima i drugima čiji rad obuhvaća ovu temu.