Nakon izlaska iz sustava alternativne skrbi, mlade osobe nalaze se u vrlo ranjivoj poziciji pa im je važno pružiti sustavnu podršku za uspješan početak samostalnog života.

Sedmero mladih osoba iz SOS Zajednice mladih Velika Gorica, koja djeluje kao podružnica SOS Dječjeg sela Lekenik, u pratnji odgajateljice i voditeljice Zajednice, 19. svibnja 2022. posjetilo je Ured pučke pravobraniteljice, a tom su prilikom razgovarali sa zamjenicom pučke pravobraniteljice Tatjanom Vlašić i savjetnicima pučke pravobraniteljice koji se bave temama vezanim uz mlade.

Tijekom posjeta, mlade osobe koje su trenutno u pripremi za izlazak iz sustava skrbi, ili će to uskoro biti, upoznali su se s radom i nadležnostima naše institucije, a posebno u području suzbijanja diskriminacije, uključujući što diskriminacija zapravo jest, kako utječe na ljudska prava te kako je prepoznati i od nje se zaštititi.

Mladi koji žive u stambenoj zajednici i zaposlenice koje su ih pratile podijelili su i svoja iskustva i probleme s kojima se susreću. Sve njih detaljno ćemo kao institucija analizirati s ciljem zagovaranja rješenja u dijalogu s nadležnim tijelima, odnosno pripreme preporuka za snažniju zaštitu prava mladih iz alternativne skrbi, kao jedne od skupina našeg društva kojima je potrebna snažna sustavna podrška.

Naime, već niz godina upozoravamo na njihov posebno ranjiv položaj upravo nakon izlaska iz sustava skrbi, primjerice, dok ne pronađu zaposlenje ili vlastiti smještaj, odnosno steknu adekvatne uvjete za samostalan život.

Stoga je pozitivno i što su mladi iz alternativne skrbi novim Zakonom o socijalnoj skrbi prepoznati kao korisnici usluge socijalnog mentorstva te su u sustavu socijalne skrbi definirani i kao korisnici kojima je potrebno osigurati stanovanje dok za to traje potreba, a najduže do 26. godine života, što su i bile naše višegodišnje preporuke.

Inače, 2022. godina u Europskoj je uniji proglašena godinom mladih kako bi se ukazalo na njihovu važnu ulogu i značaju za daljnji razvoj svakog društva, o čemu više možete saznati ovdje.