Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u Beču se 4. i 5. studenog susrela s Gertrude Brinek i Guntherom Krauterom, čelništvom austrijskog Ombudsmana (AOB) te Ulrike Grieshofer, voditeljicom međunarodnog odjela AOB-a i izvršnom direktoricom u Međunarodnom ombudsmanskom institutu (IOI).

Tijekom radnog sastanka, pravobranitelji su predstavili ovlasti i nadležnosti institucija koje predvode, usporedivši razlike i sličnosti u zakonodavstvu koje regulira njihov rad. Predstavili su i organizaciju svojih ureda te financijske i ljudske resurse kojima raspolažu.

Na posebnom dijelu sastanka izmijenili su iskustva u aktivnostima zaštite i promocije ljudskih prava. Tako su, između ostalog, raspravljali o radu na zaštiti starijih osoba, s naglaskom na djelovanje Nacionalnog preventivnog mehanizma odnosno obilaske domova za stare i nemoćne. Također, predstavnike austrijske pravobraniteljske institucije zanimali su detalji o aktivnostima pučke pravobraniteljice u aktualnoj izbjegličkoj krizi u Hrvatskoj, te su tom prilikom upoznati s organizacijom djelovanja od razdoblja prije dolaska izbjeglica i migranata u velikom broju do sada, kao i s ciljevima i rezultatima provedenih aktivnosti.

U odvojenom dijelu susreta detaljnije su uspoređene ovlasti i rad Nacionalnih preventivnih mehanizama, za što su obje pravobraniteljske institucije u svojim zemljama nadležne od 2012. godine.

Austrijski Ombudsman osnovan je 1977. godine i od tada nadzire djelovanje javne uprave. Pri tome razmatra pritužbe građana i istražuje jesu li odluke vlasti u skladu sa zakonom te ima li u radu uprave drugih nepravilnosti odnosno provjeravaju kako se tijela vlasti odnose prema građanima. Također, surađuju po pitanjima peticija i građanskih inicijativa koje su upućene Nacionalnom vijeću, ukazuju zakonodavcu na problematična zakonska rješenja te predlažu njihove izmjene.

Međunarodni ombudsmanski institut međunarodna je organizacija osnovana 1978. godine. Okuplja 170 ombudsmanskih institucija iz više od 90 zemalja, uključujući i pučku pravobraniteljicu. Njegove aktivnosti usmjerene su prema istraživačkim projektima te edukaciji članova i šire javnosti o temama iz područja ljudskih prava.

U radnom susretu sudjelovali su i suradnici pravobranitelja, uključujući Lidiju Lukinu Kezić, zamjenicu pučke pravobraniteljice, te Michaela Mauerera, šefa kabineta pravobraniteljice Brinek.