Kako izgleda svakodnevni rad Ureda pučke pravobraniteljice i na koje sve načine institucija može utjecati na bolju zaštitu ljudskih prava građana u Hrvatskoj doznali su riječki studenti u razgovoru s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović. Susret je 21. veljače 2017. na Pravnom fakultetu u Rijeci organizirao studentski pravobranitelj Leonardo Žagrić.

„Borbom za naša prava mijenjamo svijet. A za to treba hrabrosti“, odgovorila je pravobraniteljica na pitanje kako nekoga tko se boji svoj problem prijaviti potaknuti da to doista i učini. „Šutjeti je legitimna odluka i uvijek nam je žao zbog toga, posebno kad vidimo se radi o problemu koji pogađa više osoba“, dodala je. No, građani svoju pritužbu mogu predati i anonimno, a Ured pučke pravobraniteljice će tijekom postupanja njihov identitet nastaviti štititi.

Najbrojniji među okupljenima bili su studenti prava, među kojima i oni koji su ga odlučili upisati upravo jer se žele baviti ljudskim pravima, ali također i studenti pomorstva i menadžmenta.

 

Pravobraniteljica je studentima predstavila nadležnosti institucije koju predvodi, mehanizme koji joj stoje na raspolaganju u zaštiti ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije, razliku u mogućnostima za postupanje prema javnopravnim tijelima i prema privatnom sektoru, kao i što sve uključuje predsjedanje Europskom mrežom nacionalnih institucija za ljudska prava. Također ih je uputila u stanje ljudskih prava u Hrvatskoj te istaknula kako je upravo u pripremi Izvješće za 2016. godinu.

StudentiRijeka2

StudentiRijeka