U Puli je 19. listopada održan sastanak između savjetnica pučke pravobraniteljice iz Područnog ureda u Rijeci i načelnika Policijske uprave istarske, gospodina Dragutina Cestara te njegovih suradnika. Namjera susreta bila je jačanje zaštite ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije u Istri, uspostavom čvršće suradnje između riječkog Područnog ureda pučke pravobraniteljice i Policijske uprave istarske.

Suradnja u zaštiti ljudskih prava posebno je važna u djelovanju pučke pravobraniteljice u okviru Nacionalnog preventivnog mehanizma, primjerice postupanja policije i korištenja sredstava prisile. Prijave građana na tu temu prima i Policijska uprava istarska, a obrađuje ih poseban odjel za zakonitost postupanja, naveo je načelnik Cestar.

Dosadašnja suradnja na suzbijanju diskriminacije uključivala je praksu postaja s područja Istarske županije da pučkoj pravobraniteljici, središnjem tijelu za suzbijanje diskriminacije, šalju obavijesti o podnesenim optužnim prijedlozima koji se odnose na Zakon o suzbijanju diskriminacije. Na sastanku je dogovoreno proširenje te suradnje na slanje i kaznenih prijava, koje policijske postaje upućuju općinskim državnim odvjetništvima, što pučkoj pravobraniteljici omogućuje identifikaciju sudskih postupaka koji se pokreću zbog diskriminacije.

Učinkovitijoj borbi Policijske uprave istarske protiv ove pojave doprinosi dobra suradnja koju ostvaruju s Centrom za građanske inicijative, nevladinom organizacijom iz Poreča koja je ujedno i regionalna antidiskriminacijska kontakt točka pučke pravobraniteljice.