Delegacija iz Kosova posjet Hrvatskoj iskoristila je kako bi se pobliže upoznala sa sustavom praćenja zločina iz mržnje u našoj zemlji, kao i djelovanjem različitih državnih institucija unutar njega. 

Od 10. do 14. listopada bili smo domaćini studijskog posjeta predstavnika ombudsmanske institucije Republike Kosovo, Ureda za dobro upravljanje Ureda premijera Republike Kosovo uz podršku Misije OESS-a na Kosovu.

Osim upoznavanja s radom pravobraniteljskih institucija u području zločina iz mržnje i govora mržnje, gosti su posjetili i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave te Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Pritom su se upoznali s važećim zakonskim okvirima, mehanizmima praćenja pojavnosti zločina iz mržnje i govora mržnje, kao i djelovanjem u te svrhe uspostavljene radne skupine, čije su članice i savjetnice pučke pravobraniteljice.

Posljednjega dana svoga posjeta gosti s Kosova imali su se priliku sastati i s predstavnicima udruga koje su s njima podijelile svoja znanja i iskustva u ovom području, kao i pružanju pomoći žrtvama, ali i iskustva s izloženošću zločinima iz mržnje i govoru mržnje samih pripadnika ranjivih skupina koje predstavljaju i koji im se obraćaju.