Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter je, nakon niza različitih i nepotpunih informacija koje se pojavljuju u javnosti, otvorila predmet o slučaju osmero hrvatskih državljana uhićenih u Republici Zambiji koje Zambija tereti za kazneno djelo trgovine ljudima (djecom) u pokušaju. U Hrvatskoj se pri tome u javnosti raspravlja o postupku međudržavnog posvojenja djece iz DR Kongo, kao države koja nije potpisnica Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi međudržavnim posvojenjem (tzv. Haška konvencija).

Pučka pravobraniteljica u ovom trenutku prikuplja informacije od Ministarstva vanjskih i europskih poslova o postupanju prema državljanima Hrvatske koji se nalaze u inozemstvu, uključujući o tome hoće li nadležnim tijelima u Republici Zambiji učiniti raspoloživim sve potrebne informacije, ako se potvrdi da su ovi parovi u Hrvatskoj prošli potrebnu proceduru koja je bila na snazi u trenutku kada su regulirali posvojenje.

Također od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prikuplja informacije o tome je li Hrvatska adekvatno regulirala postupke ove vrste međudržavnog posvojenja te kako su građani bili o toj regulaciji informirani, kao i informacije o statusu ovih osmero državljana u tom postupku te njihovim i obvezama centara za socijalnu skrb. Također je istaknula potrebu da se medijima i javnosti dostavljaju cjelovite i točne informacije, uključujući o proceduri koja je vrijedila u datom trenutku.

I konačno, ovaj slučaj na internetu je izazvao niz komentara i objava koji potiču na diskriminaciju te predstavljaju govor mržnje, neke moguće i govor mržnje kao kazneno djelo, i u kojima se otkrivaju osobni podaci, pa i brojevi i datumi izdavanja putovnica. Zato je pravobraniteljica od Vijeća za elektroničke medije i Agencije za zaštitu osobnih podataka tražila informacije o njihovom eventualnom postupanju u ovom kontekstu, dok je o relevantnom obavijestila i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.