Svijet se 2. kolovoza prisjeća romskih žrtava Drugog svjetskog rata, nad kojima su diljem Europe izvršeni brojni zločini. Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta obilježava se svakog 2. kolovoza, na dan kada je 1944. u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno je otprilike 3000 Roma.

Povjesničari procjenjuju da je u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno između 250 tisuća do milijun Roma, no njihova je žrtva marginalizirana u obrazovnim programima i obilježavanjima stradanja. Ta se nepravda počela ispravljati tek posljednjih godina, pa je tako obilježavanje ovog datuma Europski parlament predložio tek 2012. godine. Hrvatski sabor donio je u prosincu 2014. Odluku o proglašenju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Pojramosa/Holokausta, a prošle godine Sabor je ovaj dan preimenovao u Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen.

„Dehumanizacija Roma i drugih manjina bio je prvi korak prema strašnim zločinima. Toga se moramo i danas prisjećati te snažno i strastveno braniti europske vrijednosti koje dijelimo – jednakost i nediskriminaciju“, istaknuli su Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, te Vera Jourova, Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, u zajedničkoj izjavi povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta. Ističu i kako se sedam desetljeća kasnije mnogi Romi i Sinti svakodnevno suočavaju s mržnjom, nasiljem, diskriminacijom i rasizmom, kao i da brojni i dalje nemaju pristup osnovnim potrebama poput adekvatnog stanovanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Na kraju su podsjetili i kako je dužnost svakog građanina EU tretirati druge s dostojanstvom i poštovanjem, posebice najranjivije članove društva.