Savjetnica pučke pravobraniteljice Maja Hasanbašić sudjelovala je na stručnoj radionici „Integrating human rights in Nationally Determined Contributions“ održanoj u Genevi 3. i 4. lipnja 2019. godine u organizaciji Ureda visokog povjerenika za ljudska prava UN-a (UN OHCHR), Centra za okolišno pravo (CIEL) i Zaklade Friedrich Ebert.

Stručna radionica okupila je predstavnike vlada različitih zemalja, znanstvenike, predstavnike okolišnih organizacija i predstavnice nacionalnih institucija za ljudska prava (NHRI-a) iz Njemačke i Hrvatske. Primarni cilj radionice bio je konkretizirati ljudska prava u daljnjoj provedbi Pariškog sporazuma, odnosno u borbi protiv negativnih posljedica klimatskih promjena.

Savjetnica Hasanbašić predstavila je dosadašnje iskustvo pučke pravobraniteljice u radu na području zaštite okoliša, ali i klimatskih promjena koje su njegov sastavni dio, a diskutirala je i o ulozi NHRI-a u tom području, na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Pučka pravobraniteljica već šestu godinu izvještava Hrvatski sabor o povredama ljudskih prava u području zaštite okoliša (pravo na zdrav život, pravo na zdravlje, pristup informacijama, sudjelovanje javnosti u okolišnim pitanjima, itd.) i daje preporuke nadležnim tijelima za unapređenje postojećeg sustava, a jedna je od rijetkih NHRI-a koja sustavno radi i prati stanje u ovom području ljudskih prava. U provedbi Pariškog sporazuma, uočeno je na radionici, NHRI-evi mogu imati značajnu ulogu, zbog čega je potrebno poticati njihovu suradnju i sudjelovanje u ovom području.