Savjetnica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja je 15. ožujka 2018. u Rijeci, u sklopu prvog Psycho film i media festivala, govorila o problemu govora mržnje. Festival organizira Društvo psihologa Primorsko-goranske županije, s ciljem jačanja dijaloga i suradnje između stručnih organizacija i medijskih predstavnika.

U svom izlaganju je pojasnila problematiku koja se uz govor mržnje pojavljuje u praksi, kao i preklapanja između prekršaja i kaznenog djela, a predstavila je izazove u formiranju dosadašnje sudske prakse u postupcima vezanima uz govor mržnje. Posjetiteljima je pojasnila mogućnosti pokretanja građanskih postupaka, kao osiguranja financijske i moralne satisfakcije žrtava u slučajevima izostanka prekršajne ili kaznene odgovornosti. Na kraju je navela i primjere iz prakse Ureda pučke pravobraniteljice, posebno se osvrćući na razliku između slobode izražavanja i govora mržnje i kriterije utvrđivanja sofisticirane granice između njih.

Cilj festivala je uključiti što veći broj zainteresiranih radi ove dvije profesije te boljeg međusobnog razumijevanja i kvalitetnije suradnje. Prvog dana održavanja festivala kao jedna od tema predstavljen je govor mržnje u kaznenoj i prekršajnoj sferu, odnoseći se na teorijske i praktične dileme. Izlagači ove teme bile su Dalida Ritossa, te Dijana Kesonja, savjetnica pučke pravobraniteljice.

Na istu temu govorila je i Dalida Ritossa, docentica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Pojasnila je pravnu prirodu slobode mišljenja i izražavanja misli te mogućnost njezinog ograničenja kroz kaznenopravne i prekršajne odredbe. Također je pojasnila kriterije razrađene u praksi Europskog suda za ljudska prava radi identificiranja govora mržnje.