Članovi Savjeta za ljudska prava susreli su se s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović 22. studenog 2018., na redovitom sastanku, kako bi razmijenili informacije o aktivnostima i planovima za nadolazeće razdoblje. Uz pravobraniteljicu, njezinu zamjenicu Tenu Šimonović Einwalter i savjetnicu Tatjanu Vlašić, na sastanku su kao članovi Savjeta sudjelovali Tvrtko Barun, Barbara Vid, Ivan Novosel, Milan Mitrović i Ema Tarabochia.

Razgovaralo se o tematskim sjednicama Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina posvećenih provedbi preporuke iz Izvješća pučke pravobraniteljice za 2017. i o migracijama, kao i o događajima koje će pravobraniteljica do kraja godine organizirati u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, na temu govora mržnje, besplatne pravne pomoći, diskriminacije u području rada i zaštiti osoba lišenih slobode. Članovi Savjeta govorili su u vlastitim projektima i planovima te mogućnostima suradnje te iznosili prijedloge vezane uz različite teme ljudskih prava i diskriminacije.

Savjet za ljudska prava savjetodavno je tijelo koje pravobraniteljici predlaže strateške smjernice u području promicanja ljudskih prava i sloboda te unaprjeđuje suradnju institucije s civilnim društvom, akademskom zajednicom i medijima. Sastaje se najmanje dva puta godišnje. Čini ga osam članova, i to po dva predstavnika organizacija civilnog društva, znanstvene zajednice, medija te nacionalnih manjina. Više možete doznati ovdje.