S kojim se sve poteškoćama u svakodnevnom životu susreću stanovnici otoka, pogotovo onih pučinskih poput Lastova, koji problemi muče starije i nemoćne osobe, ali i mlade, i kako općenito povećati kvalitetu života na otocima – neke su od tema o kojima su zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić i savjetnica Sanja Salkić 2. svibnja 2023. razgovarale s predstavnicom Udruge Val Annette Muftić Trojković.

Prema podacima istraživanja udruge Val provedenog 2022. i 2023. godine u sklopu projekta „Watchdog – otok Lastovo“ o potrebama, prije svega, starijih i mladih stanovnika otoka Lastova, više od 80% njime obuhvaćenih starijih osoba živi ili u samačkim kućanstvima ili dom dijeli s drugom starijom osobom.

Iako je većina njih relativno dobro uključena u zajednicu, nisu im dovoljno dostupne socijalne ni zdravstvene usluge. Primjerice, na otoku Lastovu trenutno nema patronažne službe, organizirane njege u kući, doma umirovljenika, niti palijativne skrbi, a starije osobe koje su sudjelovale u istraživanju istaknule su i da bi im svakako koristile i usluge poput dnevnog boravka ili organizirane prehrane.

Problem predstavlja i nedostatak zdravstvenih usluga, pa mnogi otočani moraju odlaziti u druge gradove zbog preventivnih ili  zdravstvenih postupaka poput RTG-a, fizikalne ili redovite terapije, ili obavljanja specijalističkih postupaka.

Što se tiče mladih, velika većina ih tijekom školske, odnosno akademske godine ne boravi na otoku, i to prije svega, zbog nedostatka organiziranih prometnih veza, pa sa svojim obiteljima provode prosječno tek tri dana mjesečno. To je svakako zabrinjavajuće jer je za nastavak otočnog života ključno upravo uključivanje mladih u život zajednice. Važno ih je uključiti u procese donošenja odluka, kao i osmisliti stambenu politiku koja bi osigurala da mladi na otoku mogli i ostati.

Više informacija o pravima starijih osoba iz Izvješća pučke pravobraniteljice možete pronaći ovdje, a o pravima mladih ovdje.