Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja i savjetnica Maja Hasanbašić u utorak, 18. travnja 2023. u Banja Luci održale su radni sastanak s ombudsmanima Bosne i Hercegovine Jasminkom Đumhur, Nives Jukić i Nevenkom Vranješom.

Tijekom sastanka razgovaralo se o postojećoj suradnji između naših institucija, mogućnostima njezinog unaprjeđenja, a razmijenjena su i iskustva u radu i rješavanju problema građana koji nam se obraćaju, pogotovo u prekograničnim pitanjima iz zaštite okoliša i prirode, a koji mogu utjecati na ostvarivanje prava na čist, zdrav i održiv okoliš na teritoriju RH i BiH.

Kolegama iz BiH detaljnije smo iznijeli i način rada i iskustva naše institucije prilikom postupanja u predmetima vezanim uz ostvarenje prava na čist, zdrav i održiv okoliš, a o svom radu na ovoj vrsti predmeta zajednički su nas izvijestili i ombudsmani BiH.

Naše institucije uočile su i da nam se građani obraćaju s navodima zbog sličnih povreda prava koje se, primjerice, odnose na zaštitu od neionizirajućeg zračenja baznih stanica mobilnih operatora, rad vjetroelektrana i hidrocentrala te davanje koncesija. Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja institucija prilikom postupanja u predmetima koji se tiču prekogranične zaštite okoliša i prirode, ali i u drugim područjima kada je to potrebno zbog učinkovite zaštite prava građana iz nadležnosti ombudsmanskih institucija.

Isto tako, razgovarali smo i o zakonskom uređenju zabrane govora mržnje, uređenju kaznenog djela klevete u nacionalnim zakonima te SLAPP tužbama prema novinarima kao načinu ograničenja medijskih sloboda i slobode izražavanja.

Više o pravu na čist, zdrav i održiv okoliš možete saznati ovdje, a međunarodnoj suradnji naše institucije ovdje.