Snažna i neovisna tijela za jednakost ključna su za suzbijanje diskriminacije u Europi, pri čemu je iznimno važna podrška Europske komisije.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, kao predsjedavajuća Europske mreže tijela za jednakost (Equinet), sastala se 21. rujna 2021. s povjerenicom Europske komisije za jednakost Helenom Dalli.

Glavna tema razgovora bio je napredak u pripremi europskog zakonskog okvira koji bi postavio standarde za rad tijela za jednakost, odnosno minimalne zajedničke kriterije koji bi bili obavezni u svim državama članicama Europske unije. Bit će to posljednji korak na putu prema ujednačavanju standarda u EU, nakon što je Europska komisija 2018. usvojila Preporuku o standardima tijela za jednakost.

Tijela za jednakost mogu dati značajan doprinos borbi za jednakost u svojim zemljama, a time i u EU, ali da bi ispunili svoj potencijal i bili učinkovita podrška donositeljima odluka i ostalim dionicima, važno je da imaju snažan mandat, neovisnost, dovoljne resurse i učinkovitu institucionalnu strukturu. Ovaj cilj Equinet i tijela za jednakost diljem Europe snažno zagovaraju već niz godina, uključujući i pravobraniteljicu Šimonović Einwalter, kao stručnjakinju koja je do sada bila uključena u ključne korake razvoja standarda za nacionalna tijela za jednakost, kako u kontekstu EU, tako i Vijeća Europe.

U Hrvatskoj je od 2009. na snazi Zakon o suzbijanju diskriminacije koji zabranjuje diskriminaciju u svim područjima života temeljem 17 osnova, kojim je institucija pučke pravobraniteljice postala središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije odnosno tzv. tijelo za jednakost (eng. equality body). Ukoliko smatrate da ste i sami žrtva diskriminacije, to nam možete prijaviti slanjem pritužbe, a detaljnije upute možete pronaći ovdje.