Djelatnici Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM) Ureda pučke pravobraniteljice sudjelovali su na sastanku Mreže NPM-a Jugoistočne Europe, na temu „Tretman tražitelja azila i izbjeglica i vraćanje stranaca“, održanom 29. i 30. listopada u Tirani.

Tom su prigodom sa stručnjacima NPM-a uključenih u Mrežu te CPT-a, SPT-a, APT-a, FRONTEX-a i UNHCR-a raspravljali o zajedničkim standardima koji će se primjenjivati prilikom pregleda mjesta na kojima se nalaze izbjeglice i migranti. Također, izneseni su stavovi o prijedlogu prema kojem bi članovi Mreže u budućnosti vršili monitoring prisilnih udaljenja.

Predstavnici hrvatskog NPM-a okupljenim kolegama predstavili su aktivnosti pučke pravobraniteljice u aktualnoj izbjegličkoj krizi, uz naglasak na njezin tijek iz perspektive NPM-a. Posebno detaljno prikazane su informacije prikupljene za vrijeme obilazaka najvažnijih točaka kretanja i boravka izbjeglica i migranata, kao i upućene preporuke. Istaknut je i značaj prve stručne rasprave o izbjegličkoj krizi, pojmovima i pravima, koju je prije dolaska velikog broja izbjeglica u Hrvatsku organizirala pučka pravobraniteljica.

Na kraju događaja, članovi su za predsjedanje Mrežom u 2016. godini izabrali austrijski NPM, a dogovorena je i priprema zaključaka sastanka, koji će biti distribuirani predstavnicima nacionalnih NPM-ova.