Razmjena iskustava i dobre prakse te osnaživanje suradnje Mreže tijela za jednakost u jugoistočnoj Europi, bile su neke su od tema konferencije održane u Podgorici 28. i 29. listopada 2019. U organizaciji  Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, konferencija je okupila predstavnike 11 ombudsmanskih  institucija i tijela za jednakost, a iz Hrvatske su sudjelovali predstavnici pučke pravobraniteljice, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pravobraniteljice za djecu te pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Uz ostale ugledne goste, na otvaranju skupa govorila je i Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice i predsjednica Izvršnog odbora Europske mreže tijela za jednakost (Equinet).  Uvodnim izlaganjima naglašena je važnost suradnje ovih tijela i institucija koje se bave suzbijanjem diskriminacije, a njihova snaga i neovisnost prepoznate su kao osnovni preduvjeti ostvarivanja načela jednakosti, temeljne vrijednosti modernog demokratskog društva.

Zamjenica Šimonović Einwalter dodatno je istaknula i važnost regionalne suradnje kroz Mrežu poručivši da antidiskriminacijska zakonodavstva u ovim zemljama imaju brojne sličnosti jer su relativno nova u odnosu na neka sa zapada i sjevera Europe, a obuhvaćaju velik broj diskriminacijskih osnova i odnose se na široko područje. Dodala je i da zemlje regije dijele i slične izazove, posebno u provedbi usvojenog, jer unatoč dobrim zakonskim rješenjima i kvalitetno napisanim strateškim dokumentima, i dalje se javljaju problemi u njihovoj implementaciji.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici akademske zajednice, medija te nevladinog sektora, a tijekom dvodnevnog skupa na panelima su razmatrane teme koje se tiču borbe protiv diskriminacije u kontekstu ostvarivanja prava djeteta, etničkih i vjerskih stereotipa i predrasuda, te neovisnosti ovih tijela, kao i njihovog odnosa s medijima.

Inače, Mreža tijela za jednakost jugoistočne Europe osnovana je 2016. godine u Beogradu, s ciljem promocije i jačanja principa jednakosti, tolerancije i nediskriminacije u regiji, kao i snaženja regionalne suradnje i razmjene iskustava.