Nakon što je saborski zastupnik 30. ožujka 2023. tijekom rasprave u Hrvatskom saboru o prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji izjavio da „jedini koji danas ljagu mogu isprati sa svog imena su kolege iz oporbe zbog onog morbidnog showa koji su imali prije dva tjedna ovdje, kada su doveli i manipulirali roditeljima i djecom”, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter osuđuje ovakvo izražavanje i podržava reakciju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak.

Izrazito je problematično što se činjenica da osobe s invaliditetom javno ukazuju na probleme s kojima se susreću, pa tako i osobnim dolaskom u Hrvatski sabor, opisuje na ovakav način – kao „morbidni show“, što može dovesti do diskriminacije osoba s invaliditetom u stvarnom životu.

Posebno je problematično što se tako izražava javna osoba, saborski zastupnik, koji bi trebao s povećanom pažnjom i odgovornošću koristiti javni i medijski prostor, a s posebice imajući u vidu utjecaj koji mogu imati izjave javnih osoba. Pučka pravobraniteljica je u više godišnjih izvješća podnesenih Hrvatskom saboru ukazala na potrebu da se, osobito u javnosti, komunicira na uključiv način, kao i na povećanu odgovornost javnih osoba zbog dosega njihove izgovorene riječi

Podsjećamo i da je Hrvatski sabor krajem 2022. godine izglasao Kodeks o etičkom djelovanju zastupnika u Hrvatskom saboru, kojim je, među ostalim, propisano da se zastupnik ne smije ponašati nasilno, kršiti ljudska prava, da se političko nadmetanje i rasprave trebaju voditi slobodno, argumentirano, a u raspravama se koristiti činjenično utemeljenom i za temu relevantnom i argumentiranom kritikom. Kodeks propisuje i da u raspravama nije dopušteno vrijeđati druge zastupnike i druge osobe, svađati se, ucjenjivati, poticati na nasilje, netoleranciju i diskriminaciju.

Kao tijelo odgovorno za provedbu tzv. Etičkog kodeksa, određen je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, stoga ostaje za vidjeti u narednom razdoblju hoće li Hrvatski sabor primjenjivati propis koji je donio u svrhu afirmacije zaštite ljudskog dostojanstva kao glavnog etičkog načela obavljanja zastupničke dužnosti.