Sastanak s udrugama i pružateljima pravne pomoći u postupku azila i povratka održan je 2. travnja u Uredu pučke pravobraniteljice. Na sastanku su razmijenjeni podaci o izazovima s kojima se susreću u radu tijekom protekle i ove godine, kako bi i na taj način pokušali doprinijeti rješavanju uočenih problema.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Maja Kević predstavila je dijelove izvješća za 2018. godinu koji se odnose na stanje ljudskih prava migranata i tražitelja međunarodne zaštite. Povodom pritužbi odvjetnika i udruga, raspravljalo se o otežanosti ili nemogućnosti pristupa prihvatnim centrima za strance što može ugroziti pružanje pravne pomoći i podrške migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite. S tim u vezi, raspravljene su i odredbe Pravilnika o boravku u prihvatnom centru za strance iz studenog 2018., koje predviđaju ograničenja pristupa i komunikacije odvjetnika sa strancima kojima je ograničena sloboda kretanja te koje nejasno uređuju mogućnost pristupa i komunikacije pučke pravobraniteljice i osoba kojima je ograničena sloboda kretanja. Tijekom i nakon donošenja Pravilnika, reagirao je i Ured pučke pravobraniteljice zatraživši izmjenu spornih odredbi i njihovo usklađivanje s Ustavom i zakonima, a MUP je u međuvremenu najavio da će žurno izmijeniti osporavane odredbe koje se odnose na pučku pravobraniteljicu, ali se nije osvrnuo na one koje se odnose na odvjetnike.

Istaknuto je kako je suradnja svih dionika iznimno važna za sustavno praćenje i pospješivanje položaja migranata i tražitelja međunarodne zaštite u Hrvatskoj.