Ponekad na cesti možemo ugledati vozila s hrvatskim nacionalnim registarskim pločicama čije su brojke i slova otisnute zelenom bojom, no to bi se trebalo uskoro promijeniti, kako bi se prevenirala diskriminacija.

Radi se o vozilima koja su registrirali strani državljani s privremenim ili stalnim boravkom u Hrvatskoj, kao i onim registriranim privremeno, što nalaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama.Među osobama s takvim pločicama je i suprug pritužiteljice, koja je takvu praksu opisala kao “obilježavanje stranaca na cesti”.

No, ne postoji opravdan ili legitiman cilj zbog kojih bi takva vozila trebalo vizualno označiti drugačije od vozila u vlasništvu hrvatskih državljana. Naime, to što su oznake registarskih pločica vozila u vlasništvu stranaca na privremenom i stalnom boravku u Hrvatskoj druge boje, ni na koji način ne pridonosi povećanju sveukupne sigurnosti prometa na cestama. S druge strane, stranci bi se zbog drugačije boje pločica mogli naći u nejednakom položaju temeljem nacionalnog podrijetla.

Zato smo Ministarstvu unutarnjih poslova ukazali da bi takvo obilježavanje, a pri čemu se radi o višedesetljetnoj praksi preuzetoj iz ranijih propisa, moglo biti diskriminatorno. MUP je s time upoznao Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koja je zatim predložila brisanje odredbe Zakona koja propisuje različitu boju pločica strancima.

Hoće li do te promjene uistinu i doći, znat ćemo kad Nacrt prijedloga Zakona bude u javnom savjetovanju, koje se očekuje uskoro.

Napomena: diskriminacija je zabranjena Zakonom o suzbijanju diskriminacije koji je na snagu stupio 2009., a kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije određena je upravo institucija pučkog pravobranitelja. Svi koji misle da su i sami bili u nepovoljnijem položaju zbog nacionalnog podrijetla, ali i zdravstvenog ili imovnog stanja, dobi, vjere ili neke druge karakteristike navedene u Zakonu, i to u pristupu dobrima I uslugama, u području zdravlja, rada i zapošljavanja, obrazovanja i drugih područja propisanih Zakonom, mogu nam se obratiti na jedan od kontakata.