U sklopu studijskog posjeta tadžikistanskog povjerenika za ljudska prava Umeda Bobozode i njegovih suradnika, predstavnika Ureda predsjednika Republike Tadžikistan i organizacija civilnog društva  Republici Hrvatskoj., kolege iz Tadžikistana 8. i 10. svibnja ugostila je i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Tijekom susreta na kojem su uz pravobraniteljicu sudjelovali i zamjenica Tatjana Vlašić i savjetnici pučke pravobraniteljice, pravobraniteljica Šimonović Einwalter predstavila je mandate, nadležnosti i način rada naše institucije, s posebnim naglaskom na ulogu središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije.

Naime, nakon što je prošle godine na nacionalnoj razini Tadžikistan usvojio Zakon o suzbijanju diskriminacije, proširena je nadležnost tadžikistanskog ombudsmana. Stoga je i jedan od ciljeva radnog posjeta Hrvatskoj bio jačanje kompetencija institucije tadžikistanskog ombudsmana u području suzbijanja diskriminacije.

Tako smo s kolegama izmijenili iskustva vezano uz uspostavu sustava za suzbijanje diskriminacije u RH kao i izazovima u primjeni Zakona, kao i o suradnji s civilnim društvom u područjima vezanim za mandate pučke pravobraniteljice.

Tijekom boravka u Hrvatskoj povjerenik za ljudska prava iz Tadžikistana susreo se i s pravobraniteljicama za osobe s invaliditetom, ravnopravnost spolova i djecu, kao i predstavnicima Koordinacije za ljudska prava i Odbora za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Ministarstva pravosuđa i Pravosudne akademije te predstavnicima OCD-a aktivnim u području anti-diskriminacije.