Predsjednik Republike Ivo Josipović 26. veljače održao je tematsku sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu o prijedlogu Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, na kojoj je istakao da bi se posebnim zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti poslala poruka bolje zaštite od posljedica koju trpe građani koji su se odlučili na prijavu.

Tijekom rasprave, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, istaknula je važnost civilnih udruga u izradi ovog zakona, ali je naglasila osnovnu odgovornost Vlade koja treba uzeti u razmatranje taj prijedlog i vidjeti kako poboljšati sustav.
Iako je Sandra Artuković,zamjenica ministra pravosuđa, naglasila kako se predloženo zakonsko rješenje u pravnom smislu u mnogočemu preklapa s postojećim odredbama u drugim zakonima, članovi nevladinih organizacija i novinari upozoravali su na slučajeve šikaniranja “zviždača” koji dokazuju nužnost boljeg zakonskog uređenja te materije, s čime se složio i nezavisni saborski zastupnik Jospi Kregar.
O problemima u malim sredinama i strahu od “zviždanja” govorio je novinar Drago Hedl koji je naveo da dobiva brojne prijave, no nepotpisane. “Ljudi se boje i potpisuju se kao grupe građana”, ustvrdio je.