Pučka pravobraniteljica Lora Vidović od 24. do 27. kolovoza sudjelovala je u radu Europskog foruma Alpbach (EFA), multidisciplinarne konferencije koja se u tom tirolskom planinskom selu redovito održava svakog kolovoza, od 1945. godine.
Ljudska prava, demokracija i vladavina prava ključni su elementi za učinkovito djelovanje branitelja ljudskih prava, no u posljednje vrijeme u mnogim se zemljama sve više propitkuje ne samo njihovo ukazivanje na slučajeve kršenja ljudskih prava već i sam normativni okvir zaštite ljudskih prava. Ne čudi stoga da su i nacionalna tijela za zaštitu ljudskih prava sve češće suočena s pritiskom, pa čak i prijetnjama njihovoj neovisnost o čemu govori i UN-ova Rezolucija Vijeća za ljudska prava 39/17 iz rujna 2018.
Upravo o tom izazovu pravobraniteljica je održala govor pod nazivom „Pravobraniteljske institucije kao branitelji ljudskih prava“ u kojem se posebno osvrnula na porast pritiska na samostalnost i neovisnost mnogih tijela i institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava i suzbijanjem diskriminacije u Europi, konkretne situacije s kojima se one susreću u radu te mogućnosti stvaranja i jačanja uvjeta za njihovo uistinu neovisno i učinkovito djelovanje.
U području zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije, uloga pravobraniteljskih institucija ključna je, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini, jer svakodnevno kroz rad na pojedinačnim pritužbama, ukazuju na sustavne nedostatke u promociji i zaštiti ljudskih prava. Tako je na primjer francuski NHRI u 2015. nakon terorističkih napada redovito obavještavao javnost o negativnim implikacijama vladinih sigurnosnih mjera na ljudskih prava, a poljski pravobranitelj kritizirao je pravosudne reforme i njihov utjecaj na zaštitu ljudskih prava, demokraciju i vladavinu prava. U okruženju koje sve više propitkuje njihovu ulogu susreću se s mnogim izazovima poput smanjenje dostupnih proračunskih sredstava, izostavljanja iz procesa kreiranja zakonskih rješenja i javnih politika, izloženi su političkom pritisku, zastrašivanju, online napadima, a poneki čak i prijetnjama smrću. U tom kontekstu pučka pravobraniteljica govorila je i o pritiscima na svoj rad, posebno vezano uz teme povijesnog revizionizma i prava iregularnih migranata.
Uz pravobraniteljicu Loru Vidović u panelu su sudjelovali i Michael O’Flaherty, direktor Agencije EU za temeljna prava te Peter Tyndall, irski pravobranitelj i predsjednik Međunarodnog instituta ombudsmana (IOI).
Osim izlaganja u sklopu službenog programa Foruma, pravobraniteljica je održala i neformalno izlaganje o radu pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj pod nazivom „Izazovi zaštite ljudskih prava u modernom vremenu“, u organizaciji Kluba Alpbach Hrvatska.
Europski Forum Alpbach je najveća multidisciplinarna konferencija u Austriji koja svake godine okuplja više od 5000 sudionika iz cijelog svijeta. U sklopu Foruma svake se godine organizira velik broj seminara, simpozija, ljetnih škola te drugih kulturnih i sportskih aktivnosti, a tolerancija, sloboda mišljenja i govora samo su neke od ideja na kojima je utemeljen. Ovo događanje na jednom mjestu okuplja mnoge uglednike iz svijeta znanosti, gospodarstva, politike, kulture i civilnog društva s ciljem angažiranih rasprava o mnogim aktualnim društvenim temama i izazovima te rješavanja problema s kojima se današnje društvo susreće.

foto: Iryna Yeroshko