Na poziv Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, članice naše mreže anti-diskriminacijskih kontakt točaka, u Željezničkoj tehničkoj školi u Moravicama pučka pravobraniteljica Lora Vidović obratila se sudionicima trećeg Foruma mirotvornih škola, učenicima, profesorima i učiteljima, ravnateljima škola i predstavnicima lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, koji će tijekom 29. i 30. kolovoza razmjenjivati svoja iskustva u zagovaranju mira.

Pravobraniteljica Vidović istaknula je kako je danas pravi trenutak za govoriti o nenasilju, miru, mirotvorstvu i mirnom rješavanju problema, jer svakodnevno svjedočimo nasilju, bilo da se radi o obiteljskom nasilju, međuvršnjačkom nasilju, etnički motiviranom nasilju ili nasilju prema stručnjacima koji rade u centrima za socijalnu skrb, školama ili bolnicama. Upravo je škola prostor u kojem djeca mogu njegovati različitosti i razvijati vještine nenasilnog rješavanja problema i suradanje, zajedno osmišljavajući svoju ulogu u multikulturnim školskim sredinama.

Uz pravobraniteljicu, uvodno su se skupu obratili Borivoj Dokmanović, ravnatelj Željezničke tehničke škole, Anton Burić, ravnatelj O.Š. Ivan Goran Kovačić i Katarina Kruhonja, koordinatorica programa Mirotvorna škola, iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

Forum mirotvornih škola je inicijativa proizašla iz kruga laureate i nominiranih škola za Priznanje Mirotvorna škola koje dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudske prava Osijek. Forum okuplja i poziva na sudjelovanje škola koje njeguju mirotvorstvo kao jednu od najviših vrednota ustavnog poretka RH kao i sve druge organizacije, institucije i pojedince koji žele pružiti potporu mirotvornim procesima u školskim zajednicama.