Pučka pravobraniteljica Lora Vidović danas je otvorila Područni ured u Splitu te tako postala dostupnija stanovnicima na jugu Hrvatske. „Udaljenost jednog od naših ureda od mjesta stanovanja, razlog je zbog kojeg se građani često ne odluče potražiti zaštitu svojih prava. To najbolje dokazuje prošlogodišnje iskustvo iz Osijeka i Rijeke, gdje nam se putem područnih ureda, u manje od mjesec dana od njihova otvorenja, obratilo više od 350 građana. Zato sam jako ponosna i sretna što će nam se, puno lakše nego što su to činili do sada, moći obratiti građani u ovom dijelu naše zemlje“, izjavila je pravobraniteljica Vidović.

Problemi sa zdravstvenom zaštitom, socijalnom skrbi, komunalnim djelatnostima, radnim odnosima, postupanjem policijskih službenika, kao i diskriminacija, prava nacionalnih manjina ili prava osoba lišenih slobode, tek su dio razloga zbog kojih se samo prošle godine više od dvije i pol tisuće građana obratilo pravobraniteljici Vidović. To mogu učiniti pisanim putem, ali i osobno, što je od sada znatno olakšano građanima Splitsko-dalmatinske, ali i okolne Zadarske, Šibensko-kninske te Dubrovačko-neretvanske županije.

Otvorenjem Područnog ureda u Splitu također je napravljen veliki korak i u nadogradnji suradnje s mnogim lokalnim partnerima, među kojima su uredi državnih tijela na tom području, jedinice lokalnih i regionalnih samouprava, pravna tijela s javnim ovlastima, ali i udruge građana, sindikati, domovi za starije i nemoćne, organizacije nacionalnih manjina te mnogi drugi. Upravo zato, njihovi predstavnici okupili su se na predstavljanju rada i nadležnosti pučke pravobraniteljice, održanom danas na Pravnom fakultetu u Splitu. „Ova vrsta suradnje izuzetno je važna i korisna, ponajprije u konkretnim slučajevima zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije, kao i djelatnosti Nacionalnog preventivnog mehanizma. Dodatno, veliki posao zajedno možemo napraviti i u edukaciji i osvještavanju javnosti o velikom broju problema s kojima se bore“, istaknula je Vidović.

Na službenom otvorenju Područnog ureda pučke pravobraniteljice sudjelovali su i župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar te predsjednica udruge Most i članica Savjeta za ljudska prava pučke pravobraniteljice, Đordana Barbarić, pozdravivši dolazak institucije u Split.

Područni ured nalazi se na adresi Mažuranićevo šetalište 8a, a građani se s radom pučke pravobraniteljice mogu detaljnije upoznati na Danima otvorenih vrata od sutra do četvrtka (22.-24.9.) između 8 i 16 sati.

Prilikom otvorenja, a nakon svakodnevnog praćenja situacije na terenu, pravobraniteljica Vidović osvrnula se i na izbjegličku krizu.

„Podijeljeni smo u više timova i nalazimo se danju i noću na najkritičnjim točkama. Još je prerano za generalne ocjene, ali ono što smo uočili od samog početka bio je nedostatak informacija koje su bile dostupne izbjeglicama, volonterima i nadležnima. Reagirali smo i zato nam je drago što je Vlada, koliko vidimo, to uvažila. Posebno bi htjela istaknuti priliku i zahvaliti se svakom policajcu i policajki na terenu, jer doista s maksimalnom profesionalnošću i strpljenjem obavljaju svoj posao u izrazito teškim uvjetima. Hvala im još jednom“, naglasila je Vidović.