Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter vezano za hrvatske državljane pritvorene u Grčkoj ističe:

“Prije svega, izražavam sućut obitelji ubijenog mladića. Njegova smrt, kao i nasilje kojem smo svjedočili u suprotnosti su s onim što bi sport trebao biti i predstavljati.

Primili smo pisma obitelji, jedno od njih upućeno je istovremeno i Vladi Republike Hrvatske i Predsjedniku Republike Hrvatske. Ove obitelji uistinu jesu u teškoj poziciji, posebno jer do njih dolaze razne informacije o tretmanu pritvorenih. O konkretnim djelima koja se stavljaju na teret pritvorenima, motivima i primjeni propisa Republike Grčke, odluku će donijeti sud. Ovlast institucije pučke pravobraniteljice ne ostavlja puno prostora za djelovanje jer je riječ o postupanju grčkih vlasti.

Pritom, poštujući samostalnost i neovisnost grčkih sudova, postupanje institucije pučke pravobraniteljice ide u dva smjera: prema Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, s pitanjima za dosadašnje i planirane aktivnosti za zaštitu prava i interesa ovih državljana Hrvatske; i prema institucijama poput naše u Grčkoj – Ombudsmanu i Grčkoj komisiji za ljudska prava, s prijedlogom da ispitaju poštuju li se pritvorenim hrvatskim državljanima zajamčena prava, kako u odnosu na sudski postupak, tako i uvjete pritvora.

U svakom slučaju, važno je da svatko ima pravo na pravično suđenje – dakle, na odvjetnika po službenoj dužnosti ako ne može angažirati svojega, da je jasno upoznat s time što mu se stavlja na teret, na mogućnost da iznese svoju obranu na sudu, da odluka suda bude obrazložena, uključujući i o pritvoru, kao i na presumpciju nevinosti. Istovremeno, svima u pritvoru trebaju biti osigurani humani uvjeti, liječnička pomoć i lijekovi onima kojima je to potrebno, te se mora voditi računa o njihovoj sigurnosti, posebno u kontekstu specifičnih okolnosti slučaja, ali i trenutnoj atmosferi u Grčkoj. Svako suđenje i ocjenjivanje postoji li nečija odgovornost za djelo koje mu se stavlja ne teret, mora se zadržati unutar sudnice, a ne na ulicama, na društvenim mrežama ili u medijskom prostoru.”