Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter ponovno je izabrana za predsjedavajuću Izvršnog odbora Europske mreže tijela za jednakost (Equinet), koja okuplja preko 40 nacionalnih institucija za suzbijanje diskriminacije i promociju jednakosti, iz svih država članica EU i šire.

Pravobraniteljica Šimonović Einwalter izabrana je 4. srpnja jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora, čime je po treći put postala predsjedavajuća, nakon što je ovu ulogu imala u dva ranija mandata (2017. – 2019. i 2019. – 2021.).

„Izuzetna mi je čast predsjedati ovom mrežom u povijesnom trenutku u kojem se nalazimo, samo nekoliko mjeseci nakon što je Europska komisija predložila EU zakonska rješenja o standardima za tijela za jednakost. Svjesna sam potrebe za nastavkom snažnog vodstva Equineta i njegovih članova te se nadam da će moje prethodno iskustvo u ovoj ulozi, ali i iskustvo koje nosim iz godina zagovaranja europskog zakonodavstva o standardima i rada na njegovom razvoju, biti korisni u vremenu koje slijedi. Iskreno se veselim zajedničkim naporima da postignemo ovu prekretnicu”, izjavila je pravobraniteljica tim povodom.

Izvanredni izbor za čelnika održan je nakon što je dosadašnji predsjedavajući Laurence Bond najavio odlazak s mjesta čelnika irske nacionalne institucije (Irske komisije za ljudska prava i jednakost – IHREC), što automatski podrazumijeva i prestanak članstva u Izvršnom odboru Equineta kao mreže nacionalnih institucija. Tom prilikom, zahvalio je svim članovima Izvršnog odbora i Tajništva na odličnoj suradnji, a institucijama članovima Equineta na predanosti i aktivnosti, koje ovu mrežu čine ne samo inspirativnom, već i predvodnikom u Europi u promociji jednakosti za sve ljude.

Kao čelnici Equineta, novi mandat pravobraniteljici traje do kraja 2023. godine, kada se održavaju redovni izbori za Izvršni odbor i potom za predsjedavajućeg/u ove organizacije.