Kao dio skupine uglednih međunarodnih stručnjaka iz područja ljudskih prava, pučka pravobraniteljica Lora Vidović od 16. do 23. rujna sudjeluje u provođenju procjene institucionalnih kapaciteta TIHEK-a, turske nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava, suzbijanje diskriminacije i provođenje nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM). Proces se provodi pod vodstvom Rosslyn Noonan, bivše predsjednice Povjerenstva za ljudska prava Novog Zelanda uz koordinaciju turskog ureda UNDP-a, a dio je tripartitne suradnje UNDP-a, Ureda visoke povjerenice UN-a za ljudska prava (OHCHR) te Europske mreže nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava (ENNHRI) koju predstavlja pravobraniteljica Vidović.

Osnovni cilj provođenja procjene institucionalnih kapaciteta je prepoznavanje svih izazova s kojima se TIHEK susreće u svom radu na području zaštite ljudskih prava, suzbijanja diskriminacije i provođenja nacionalnog preventivnog mehanizma, a članovi izaslanstva održavaju niz sastanaka i razgovora sa svim zaposlenicima TIHEK-a te se susreću s predstavnicima državnih institucija i nevladinih udruga. Osim sastanaka u Ankari s predstavnicima državnih institucija, među kojima su Velika nacionalna skupština (parlament), Ustavni sud, Ombudsman te ministarstva pravosuđa, vanjskih poslova, nevladinih udruga i odvjetničkih komora, tijekom boravka u Turskoj članovi izaslanstva obilaze još i Izmir te Eskisehir gdje se održavaju sastanci i s predstavnicima lokalnih vlasti i nevladinih udruga.

Nakon sastanaka sa svim dionicima i detaljnog upoznavanja s postupcima i alatima koje TIHEK koristi u svom radu, članovi izaslanstva analizirat će prikupljene podatke te na temelju dobivenih saznanja izraditi izvještaj o provedenoj procjeni kapaciteta kao i prijedlog uspostave potrebnih institucionalnih mehanizama i strategija kako bi se omogućila učinkovitija zaštita ljudskih prava u Turskoj, čime proces procjene i završava.

TIHEK, nacionalna turska institucija za zaštitu ljudskih prava, osnovana je 2016. godine nakon usvajanja novog zakona o instituciji za ljudska prava i jednakost, s ciljem jačanja kapaciteta njegovog nacionalnog preventivnog mehanizma u skladu s OPCAT-om i Pariškim principima, kao i zadovoljavanja uvjeta unutar procesa turskog pristupanja Europskoj uniji.