Agencija za elektroničke medije u zagrebačkom je muzeju Mimara 4. srpnja predstavila i pokrenula internetsku stranicu Žene i mediji. Uz ravnatelja Agencije Josipa Popovca, tom prigodom svim uzvanicima obratili su se i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter.

Zamjenica Šimonović Einwalter u svom se obraćanju zapitala je li nam potrebna još jedna stranica sa „ženskim temama“, a potom je ispred institucije pozdravila njeno pokretanje, podsjetivši okupljene da „ženske teme“ uključuju i nasilje nad ženama, ženski sport, ali i druge ozbiljne društvene teme iz područja znanosti, politike i slično, mnoge od kojih sve zahtijevaju veće uključivanje i sudjelovanje žena te daleko veću vidljivost u medijima žena koja se njima bave. Ukratko je objasnila da institucija pučkog pravobranitelja objedinjava nekoliko mandata te da se u svom radu uvijek trudimo u obzir uzeti i rodnu komponentu u kontekstu specifičnog položaja žena u društvu, primjerice, ističući da su u Hrvatskoj upravo starije žene u najvećem riziku od siromaštva. Naglasila je i da je primjetna erozija prava žena zbog čega medijsko izvještavanje mora biti posebno spolno, odnosno rodno osviješteno, podržavši pokretanje internetske stranice čija je uloga mijenjanje takvih negativnih trendova.

Isto tako, u svom govoru istaknula je da se na položaj žena odražava i seksistički i mrzilački govor te neverbalna komunikacija, a istraživanja pokazuju da se zbog bojazni da će biti mete uznemiravanja, žene na internetu često autocenzuriraju. Istovremeno, cyber-nasilje najčešće je usmjereno prema ženama mlađe životne dobi te onima koje imaju veću vidljivost u javnosti poput primjerice političarki, novinarki, znanstvenica ili zagovornica ženskih i ljudskih prava.

Događanje u Mimari bilo je i idealna prilika za svečano zaključivanje suradnje svih uključenih dionika potpisivanjem sporazuma između Agencije za elektroničke medije i partnerskih institucija i organizacija, kojeg je u ime institucije pučkog pravobranitelja potpisala zamjenica Šimonović Einwalter.

Video linkom nazočnima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pod čijim se pokroviteljstvom događanje i održalo, a u drugom dijelu održan je i okrugli stol na kojem su sudjelovali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, profesorica zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Vlatka Zoldoš, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, članica izvršnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ana-Marija Vrdoljak te voditeljica programa „Rodna ravnopravnost“ udruge B.a.B.e. Petra Kontić. Okrugli stol poslužio je za razmjenu iskustava, ideja i mišljenja o ravnopravnosti spolova te položaju žena u društvu, a panelistice su utvrdile kako je u tzv. „bazenu za funkcije“ premalo žena kao i da u pojedinim sektorima žene imaju manju ulogu pa time i manju vidljivost. Istaknuto je i da na tržištu rada postoji nejednakost žena i muškaraca, i to već i prije stupanja na tržište, odnosno već tijekom postupka zapošljavanja.

Na kraju događanja zaključeno je kako će internetska stranica Žene i mediji predstavljati središnje mjesto za informiranje javnosti o raznim aspektima položaja žena u društvu, o nacionalnom, europskom i međunarodnom pravu, a osmišljena je i kao portal koji će nuditi pozitivne primjere uspješnih žena u svakom segmentu našeg društva te skretati pozornost na probleme s kojima se žene susreću. Radi se o zajedničkoj platformi za razmjenu znanja, iskustava i prakse, a u kreiranje sadržaja uključeni su mnogi relevantni stručnjaci iz različitih društvenih područja.