Što su ključni problemi s kojima se susreću starije osobe u Hrvatskoj, kako se za pomoć mogu obratiti instituciji pučke pravobraniteljice te koji su njezini mandati, ovlasti i načini postupanja, teme su o kojima su zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić i savjetnica pučke pravobraniteljice Orhideja Skale Družak održale izlaganje sudionicima Pravnog savjetovališta Sindikata umirovljenika Hrvatske, koje se održalo u srijedu 22. svibnja 2024. u trogirskoj Gradskoj vijećnici.

U sklopu događanja predstavnici SUH-a sudionike su upoznali i s novostima u sustavima socijalne skrbi i mirovinskog osiguranja, ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, načinu pisanja oporuke, ugovoru o darovanju i nacionalnoj naknadi za starije osobe, a svi zainteresirani mogli su dobiti i odgovore vezano za druga konkretna pitanja.

Inače, predavanje Pravnog savjetovališta održalo se u sklopu projekta Ministarstva pravosuđa i uprave „Pravni savjeti za starije osobe – pomicanje granica“, s ciljem pomoći starijim osobama koje se ne snalaze u pravnom sustavu, a kojima su informiranost i besplatna pravna pomoć ključni u ostvarivanju i zaštiti njihovih prava.

Više o pravima starijih osoba možete saznati i u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2023.