Kako bi se pobliže upoznali s diskriminacijom i konkretnim iskustvima iz prakse, ponajviše u području rada i zapošljavanja, zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja 15. svibnja 2024. studentima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održala je predavanje u sklopu Katedre za radno i socijalno pravo.

Zamjenica Kesonja je pojasnila i ovlasti te način postupanja naše institucije kao središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije, što je samo jedan od naših pet mandata, ukratko predstavivši i ostale, a osvrnula se i na rezultate i saznanja iz posljednjeg istraživanja o pojavnosti i prepoznavanju diskriminacije u društvu kojeg smo zadnji puta proveli 2022. godine.

Kako upravo načela jednakosti i nediskriminacije imaju središnje mjesto u svakom sustavu zaštite ljudskih prava, studenti su mogli saznati što je diskriminacija, kako ju definira Zakon o suzbijanju diskriminacije, koji su njezini oblici, koje diskriminacijske osnove su obuhvaćene nacionalnim zakonskim okvirom, uz njihova pojašnjenja na konkretnim primjerima,  kako predrasude i stereotipi mogu utjecati na pojavnost diskriminacije, a u nekim slučajevima i na zločine iz mržnje, je li svaka nepravda diskriminacija ili nije, kao i više o antidiskriminacijskom pravu općenito i mogućnostima zaštite, uz konkretne primjere iz postupanja pučke pravobraniteljice kao i sudske prakse.