Pučka pravobraniteljica Lora Vidović jedna je od četiri finalista za Komunikatora godine, tradicionalnu nagradu koju svake godine dodjeljuje Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ), osobi ili skupini koja se, iako joj to nije struka, istaknula izvrsnošću u javnoj komunikaciji.

Ocjenjivački sud Grand PRixa HUOJ-a u svom obrazloženju istaknuo je pravobraniteljicu kao dobar primjer kako se kvalitetnom komunikacijom doprinosi pozitivnim društvenim promjenama. Naveli su i kako kroz različite komunikacijske kanale skreće pozornost javnosti na nepravilnosti u radu vlasti i državnih tijela, uz pozivanje na poštivanje i primjenu Ustava i zakona Republike Hrvatske.

„Jednostavnim i jasnim izražavanjem, slušanjem, podrškom i približavanjem ljudima, pučka pravobraniteljica uživa povjerenje javnosti što je vidljivo iz gotovo svakog njezinog javnog istupa. Svojim preporukama, mišljenjima, prijedlozima i upozorenjima državnim tijelima, tijelima jedinica lokalne i područne samouprave te pravnim osobama s javnim ovlastima utječe na javno mišljenje, promjenu percepcije te građane ohrabruje na suprotstavljanje nepravilnostima u društvu“, stoji u obrazloženju žirija Grand PRixa HUOJ-a kojim ove godine predsjeda Damir Jugo.

Sama pravobraniteljica navodi kako uvijek nastoji biti konstruktivna, jasna i iskrena, a o problemima građana govoriti argumentirano, koristeći životne primjere i iskustvo s terena.

„Toga se držim bez obzira govorim li u Hrvatskom saboru ili pred europskim institucijama, s građanima ili novinarima. Kad sam prije sedam godina postala pravobraniteljicom, bilo mi je važno instituciju približiti građanima, a za to je trebalo izbjegavati pravnu terminologiju i administrativni stil te „prevoditi“ ih na svakodnevni jezik što nije jednostavno kad istodobno želite ostati uvjerljivi i stručni. Otvoreni pristup i komunikacija iznimno su važni kako bi se ohrabrilo i građane na prijavljivanje problema te u zagovaranju rješenja koja mogu dovesti do pozitivnih promjena“, rekla je pravobraniteljica Vidović. Istaknula je i kako je iznimno važno govoriti istinu i ne podilaziti nikome, iako je takav način komunikacije u doba populizma mnogima izazov.

Od četiri osobe u završnici izbora za Komunikatora 2019. godine, žiri HUOJ-a do sada je otkrio dva imena, a uz pravobraniteljicu Vidović finalist je i Vuk Vuković. HUOJ će nagradu dodijeliti na svečanosti 16. ožujka, kada će biti nagrađeni i najbolji komunikacijski projekti iz prošle godine te dodijeljen Grand PRix za doprinos struci.