Više od 40 pravobranitelja iz cijele Europe sudjelovalo je na konferenciji o utjecaju populizma na ljudska prava, koju je 3. i 4. travnja u Barceloni organizirao pravobranitelj Katalonije Rafael Ribo, ujedno i predsjednik europskog ogranka Međunarodnog ombudsmanskog instituta (IOI). U uvodnom govoru konferencije, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks ocijenio je kako je proteklu godinu obilježio porast populizma, a istaknuo je ulogu koju pravobraniteljske institucije mogu imati u zaštiti građana od arbitrarnih odluka.

Pučka pravobraniteljica i predsjedavajuća Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) Lora Vidović navela je kako populizam često uključuje nijekanje univerzalnosti ljudskih prava te narušava povjerenje građana u institucije, što je dodatno ojačano velikim nejednakostima u društvu i stanu siromaštva. Naglasila je ulogu promotora ljudskih prava, koju imaju članice ENNHRI-ja, posebice u zagovaranju održivih i sustavnih rješenja, utemeljenih na međunarodnim zakonima i standardima.

BarcelonaPopulism3

Rastuća nejednakost u društvu uzrokuje nemir među građanima, zbog čega ‘okreću leđa’ ljudskim pravima, istaknuo je Michael O’Flaherty, direktor Agencije za temeljna prava EU (FRA). Naveo je kako će FRA stoga nastaviti osiguravati relevantne i pravovremene informacije donositeljima odluka, kako bi poslužile kao temelj javnih politika.

Konferencija je zaključena ratifikacijom “Barcelonske izjave”, kojom europski pravobranitelji članovi IOI-a pozivaju države na potpuno poštivanje međunarodnih obveza iz područja ljudskih prava, posebice u kontekstu sigurnosnih prijetnji i održavanja javnog reda.