Povodom međunarodnog dana prava na pristup informacijama, povjerenica za informiranje okupila je saborske zastupnike, čelnike i službenike za informiranje u tijelima javne vlasti, stručnu javnost i korisnike informacija te izvijestila o ostvarivanju ovog prava, kao i aktivnostima njezina ureda od početka djelovanja u veljači 2013. godine.

Konferenciju su otvorili: dr. sc. Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, Peđa Grbin, predsjednik Odbora Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora, David Slinn, veleposlanik Velike Britanije u RH i Arsen Bauk, ministar uprave. Nakon predstavljanja rada ureda, skupu se ukratko obratio Dragan Zelić iz GONG-a. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, zajedno sa savjetnicima, prisustvovala je skupu.

Posebna je pažnja bila posvećena pitanju i definiciji poslovne tajne, koju tijela javne vlasti najčešće koriste kao razlog za uskraćivanje pristupa informaciji, a što utječe na transparentnost i učinkovitost aktivnosti usmjerenih na suzbijanje korupcije. O tome su govorili: dr.sc Alen Rajko s Upravnog suda u Rijeci, mr.sc. Dubravka Bevandić iz Ureda povjerenice, Urban Brulc u ime Ureda povjerenice za informiranje Republike Slovenije, Alan Marinković u ime Ministarstva pravosuđa, Tomislav Vračić u ime Ministarstva uprave te Natalija Mirković iz GONG-a.

O Informacijama o okolišu, koje čine posebnu skupinu informacija zaštićenih međunarodnim dokumentima i europskim direktivama, a koje su važne  za zdravlje i sigurnost ljudi govorili su prof. Kevin Dunion, prvi škotski povjerenik za informiranje, dr. sc. Mirela Holy, zastupnica u Hrvatskome saboru, Dragan Čupić u ime Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Željak Leljak Gracin iz Zelene akcije te Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Raspravljalo se je o nedostacima u postojećem zakonu te potrebi za njegovim mijenjanjem koje je i najavljeno. Istaknuta je važnost inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, iznesena su dosadašnja iskustva s Visokog Upravnog suda, a svi su se okupljeni složili kako je uspostava neovisne institucije bila nužna i opravdana te kako su dosadašnji rezultati njezina rada bili visoke kvalitete, unatoč deficitarnoj materijalnoj podršci iz proračuna. Ured Povjerenice za informiranje neophodan je za monitoring i promicanje ovog Ustavom zajamčenog prava.