Predstavnici pravobraniteljstava za djecu iz zemalja Jugoistočne Europe sastali su se u četvrtak, 28. svibnja 2015., u Zagrebu na godišnjoj konferenciji mreže CRONSEE, koju organizira pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Konferencija pod nazivom “Prava djeteta – između interesa roditelja i dužnosti države”, održana je u Staroj gradskoj vijećnici, pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

 Glavna tema konferencije bila je rasprava o tome kako ostvariti prava djeteta i njegov najbolji interes onda kad se čini da je interes roditelja u suprotnosti s interesom djeteta i s obvezama države u zaštiti djetetove dobrobiti. Izbor ove teme potaknule su pojave poput snažnih protivljenja nekih roditelja obveznom cijepljenju djece te ‘kampanje’ protiv cijepljenja koja već rezultira vidljivim negativnim posljedicama, zatim prijepori o uvođenju spolnog i građanskog odgoja u redovni odgojno-obrazovni program, stajališta o tjelesnom kažnjavanju djece, manipulacija djecom u postupku razvoda i drugi aktualni problemi i dvojbe.

Uz pravobraniteljicu doc. dr. sc. Ivane Milas Klarić, koja je ujedno i moderirala raspravu, uvodna izlaganja održali si i istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci. Član UN-ovog Odbora za prava djeteta dr. sc. Peter Guran iz Slovačke govorio je o temi “Dječja prava i roditeljske odgovornosti – iz perspektive Odbora za prava djeteta UN-a“, dr. Nevena Vučković Šahović iz Beograda, bivša članica toga Odbora, objasnila je kako Konvencija o pravima djeteta i drugi međunarodni dokumenti definiraju najbolji interes djeteta, a Aleksandra Galonja, konzultantica organizacije Save the Children iz Sarajeva, predstavila je priručnik koji pomaže u određivanju najboljeg interesa djeteta.

Predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić održala će izlaganje o djetetovom pravu na život u obitelji, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander govorila je o zaštiti djetetova interesa prilikom razvoda roditelja, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Tamara Poljičanin o cijepljenju kao pravu djeteta, a pročelnica Odjela za psihologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Eva Anđela Delale održala je izlaganje “Kako je subjektivni doživljaj roditeljstva povezan s ponašanjem roditelja i najboljim interesom djeteta”.

Živosti rasprave pridonijela je i debata o pravu djeteta i roditeljskom pravu na slobodu odgoja, koju je održao Debatni klub “Bušmani” iz zagrebačke Druge gimnazije.

Konferencija je završila pitanjima i raspravom svih prisutnih sudionika.