Pravobranitelji za ljudska prava (ombudsmani) Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije pozivaju vlasti svojih zemalja da pokažu veću brigu, osjetljivost i dosljednost u rješavanju pitanja iz područja gospodarskih i socijalnih prava građana, jer je nepoštivanje tih prava najveća prijetnja ljudskim pravima u cjelini.

Pravobranitelji posebno ukazuju na potrebu da se postojeći problemi rješavaju uz širi društveni dijalog i puno uvažavanje vitalnih interesa najugroženijih grupa stanovništva.
Poštivanje ljudskih prava i vladavine prava u svakoj situaciji, a posebno kada se izražava nezadovoljstvo građana, imperativ je za sve vlasti, što će pravobranitelji svakodnevno nadzirati.

Na konferenciji predstavnika pravobraniteljskih institucija regije, održanoj u Ljubljani, 10. veljače 2014. godine, uz podršku Centralne Europske inicijative (CEI), Vijeća za Regionalnu suradnju (RCC) i Europske unije, razgovarano je o daljnjem unaprjeđenju suradnje pravobranitelja iz regije.