Albanska pravobraniteljica Erinda Ballanca sa svojim suradnicama od 2. do 4. rujna 2019. bila je u studijskom posjetu Uredu pučke pravobraniteljice. Cilj studijskog posjeta bio je upoznati se s radom neovisnih institucija u sustavu zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj te razmijeniti primjere dobre prakse, ali i izazove u zaštiti i promicanju ljudskih prava.

Tijekom sastanka pučka pravobraniteljica i njezini suradnici goste iz Albanije upoznali su s nadležnostima i ovlastima pravobraniteljice, načinom izbora pravobranitelja te organizacijom rada ureda, praksom pravobraniteljice, posebice u području zaštite okoliša, sprječavanja mučenja i drugih okrutnih, nečovječnih ili ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja. S obzirom da je Ured albanske pravobraniteljice upravo u procesu akreditacije pri Pododboru za akreditiranje (SCA) Globalnog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI) koji djeluje pri Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda, posebno ih je zanimalo iskustvo institucije pučkog pravobranitelja kojem je 2019. godine potvrđen status A.

Albanska pravobraniteljica i njezini suradnici tijekom studijskog posjeta susreli su se i s predstavnicima Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i pravobraniteljice za djecu. Također, predstavnici Kuće ljudskih prava, čiji je programski direktor Ivan Novosel član Savjeta za ljudska prava pučke pravobraniteljice, predstavili su suradnju organizacija civilnog društva s Uredom pučke pravobraniteljice.