Savjetnici pučke pravobraniteljice iz osječkog ureda Melanija Kopić, Matea Miloloža i Robert Adrić 21. travnja 2022. posjetili su žensku udrugu Izvor u Tenji gdje su predstavili rad institucije pučke pravobraniteljice. Posjet i predavanje savjetnika pučke pravobraniteljice organizirano je u sklopu dnevnog boravka za starije osobe kojeg ova udruga svakog drugog četvrtka u mjesecu organizira s ciljem provođenja edukacijskih radionica za svoje korisnike.

Predstavljajući nadležnosti kroz svih pet mandata pučke pravobraniteljice, savjetnici Kopić, Miloloža i Adrić građanima su pojasnili i načine na koje se mogu obratiti našoj instituciji ukoliko smatraju da su im narušena prava ili da su izloženi diskriminaciji.

Posebno su se pritom osvrnuli na neke primjere pritužbi građana koji su nam se obraćali zbog kršenja prava starijih osoba, primjerice, teškoća u postupku ostvarivanja prava na mirovinu, zlostavljanja starijih unutar kućanstva u kojem žive, problema s kojima se susreću korisnici domova za starije, kao i različitih oblika diskriminacije osoba temeljem dobi, ali i drugih osnova.

Govorili su i o nekim konkretnim rezultatima djelovanja naše institucije u području zaštite prava starijih osoba. Primjerice, nakon prihvaćanja preporuke pučke pravobraniteljice o povećanju broj inspektora koji obavljaju inspekcijski nadzor u domovima za starije i nemoćne osobe značajno je povećan broj provedenih nadzora. Isto tako, temeljem preporuke pravobraniteljice, osobama koje su pokrenule postupak za raskid ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju zbog neispunjavanja obveze sada se može priznati pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, doplatak za pomoć i njegu, pomoć u kući i uslugu smještaja. Više o problemima s kojima se susreću starije osobe i preporukama vezanim za zaštitu njihovih prava možete saznati u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2021.

U drugom dijelu, savjetnici pučke pravobraniteljice kroz raspravu su se upoznali s nekim od problema s kojima se korisnici udruge Izvor susreću i pojasnili mogućnosti kako im naša institucija može pomoći.

Cijelo Izvješće pučke pravobraniteljice za 2021. možete pronaći ovdje.