Delegacija Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (NPM) predvođena zamjenikom pučke pravobraniteljice Sašom Rajićem 8. studenog 2022. godine boravila je u radnom posjetu slovenskim kolegama.

Na sastanku su sudjelovali i savjetnici pučke pravobraniteljice iz Službe za osobe lišene slobode i NPM koji rade na predmetima vezanim uz rad policije i migracije, a koji ujedno provode i preventivne obilaske policijskih postaja, pritvorskih jedinica i detencijskih centara za migrante, u skladu s mandatom prema Fakultativnom protokolu uz Konvenciju protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (OPCAT).

Na sastanku se razgovaralo o djelovanju Nacionalnog preventivnog mehanizma u Sloveniji, s naglaskom na razlike u odnosu na ustroj i postupanje hrvatskog NPM-a. Sa slovenskim kolegama razmijenjena su i iskustva vezana za načine podnošenja pritužbi građana na rad policije, kontrolne mehanizme unutar policije te funkcioniranje unutarnje kontrole i njezinog neovisnog nadzora, kao i teme o uporabi sredstava prisile, korištenju kamera na odorama policijskih službenika prilikom njihovog postupanja te poštivanju prava osoba tijekom policijskog zadržavanja, osobito u dijelu omogućavanja besplatne pravne pomoći i zdravstvene skrbi.

Razmijenjena su iskustva i oko postupanja prema stranim državljanima, posebno u kontekstu migrantske krize koja još uvijek traje, a u sklopu boravka u Sloveniji, delegacija hrvatskog NPM-a posjetila je Centar za zadržavanje Policijske postaje Ljubljana i Centar za strance u Postojni.