U sklopu projekta EU NPM Forum uz podršku Europske unije i Vijeća Europe, od 25. do 27. siječnja 2023. ugostili smo predstavnike latvijskog Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprječavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (NPM) tijekom njihovog studijskog posjeta Hrvatskoj. Tom prilikom kolegama iz Latvije zamjenik pučke pravobraniteljice Saša Rajić i savjetnice pučke pravobraniteljice Ira Bedrač, Anica Tomšić i Vanja Bakalović predstavili su rad naše institucije u okviru NPM mandata, uključujući i preventivne obilaske i nadzor mjesta na kojima se nalaze osobe lišene slobode.

Osim metodologije rada i načina provođenja samih obilazaka psihijatrijskih ustanova, na sastanku je naglašen i značaj multidisciplinarnosti i uključivanja medicinskih stručnjaka u preventivne obilaske mjesta gdje se nalaze osobe lišene slobode. Više detalja o tome iznijele su naše suradnice, i to vezano za rad sa starijim i nemoćnim osobama, kao i osobama s duševnim smetnjama.

Zajednički smo obišli i Kliniku za psihijatriju Vrapče te se upoznali s načinom rada i tretmanom pacijenata smještenih na odjelima psihogerijatrije i forenzike, odnosno s medicinskom terapijom i socijalnim i rehabilitacijskim aktivnostima iznimno važnim u procesu liječenja.

Na kraju posjete s kolegama iz latvijskog NPM-a razmijenili smo i iskustva oko sastavljanja izvješća, praćenja preporuka i suradnje s državnim tijelima sukladno ovlastima i mandatu Nacionalnog preventivnog mehanizma o kojem više možete saznati ovdje.