Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter izražava podršku pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić koja je izložena porukama mržnje i prijetnji.

Cilj takvih poruka jest zastrašiti i tako utjecati na rad institucije koja je kao tzv. tijelo za jednakost (equality body) dio sustava zabrane diskriminacije i zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj, stoga im se treba odlučno suprotstaviti.

Podsjetimo, pučka pravobraniteljica Šimonović Einwalter ranije je upozorila kako reakcije javnosti vezane za slučaj hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji otvaraju cijeli niz pitanja ljudskih prava i jednakosti, uključujući govor mržnje. Situacija je u međuvremenu dodatno eskalirala te ujedno sada uvrede i prijetnje zbog podnošenja kaznene prijave prima i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

I inače je potrebno omogućiti sigurno okruženje svim braniteljima ljudskih prava, a što su i organizacije civilnog društva, novinari, zviždači i drugi koji su dodatno izloženi zbog svog rada i progovaranja o teškim, ali važnim temama i problemima.

Vrijeme društvenih mreža je, nažalost, ujedno i vrijeme rasprava bez argumenata i svojevrsne normalizacije uvreda i doista nije teško naći temu koja ne polarizira javnost. No, posebno je opasno kada rasprava uđe u opasno područje poticanja na nasilje i mržnju te prijetnji.

Pučka pravobraniteljica pri tome već dugo upozorava na neprihvatljiv govor u javnom prostoru, kao i na problem govora mržnje. Dio odgovornosti za to snose i javne osobe, uključujući političare, a javne osobe imaju dodatnu odgovornost jer njihove poruke dolaze do većeg broja ljudi.

Stoga kao društvo ne smijemo dopuštati različite pojave govora mržnje, a naravno niti prijetnje.

Na pojave govora mržnje je nužno reagirati –  javnom osudom, ali i pokretanjem postupaka i sankcioniranjem kada se prelazi granica slobode izražavanja, čime se šalje važna poruka ne samo osobama koje krše zakon, već svima. Potrebno je i dugoročno raditi na unapređenju komunikacije u javnom prostoru – jasnim zakonskim okvirom, dosljednim sankcioniranjem, kao i informiranjem građana o tome što je prihvatljivo i zakonito, a što nije.